Pingjiang Road to historyczna chińska ulica, której początki sięgają południowej dynastii Song.
Z historią liczącą ponad 2500 lat, Pingjiang było kiedyś główną drogą starożytnego wschodniego miasta Suzhou. Drogę tę widać na mapie Suzhou za czasów południowej dynastii Song (1127-1279). Rząd zabezpieczył i zrekonstruował stare budynki i alejki zgodnie z ich poprzednim wyglądem i strukturą „wody płynącej wzdłuż dróg i alejek”.
Dzięki dobrze zachowanej architekturze Pingjiang Road jest uosobieniem starożytnego Suzhou. Spacer po tej wyjątkowej ulicy pozwala poznać codzienność ludzi żyjących przed wiekami. Urocza i zaskakująca zarówno za dnia, jak i nocą, z pysznym lokalnym jedzeniem, ulicznym rękodziełem i uśmiechniętymi mieszkańcami, ulica zapewnia wspaniałe wrażenia i jest niezapomnianą atrakcją.
Położona wzdłuż rzeki o tej samej nazwie, ulica Pingjiang rozciąga się na długości 1606 metrów z północy na południe. W południowej części po z jednej stronie znajdują się sklepy, restauracje ze smakami różnych krajów i kawiarnie, a po drugiej stronie płynie rzeka. Nad rzeką Pingjiang znajduje się siedemnaście kamiennych mostów, a większość z nich nadal wygląda tak, jak przed setkami lat. Każdy z nich ma inną historię i charakterystyczne rzeźby poręczy mostu. Dzięki mostom można dotrzeć do wielu innych zabytkowych uliczek z własną historią i legendami. Północna część Pingjiang Road jest otoczona budynkami po obu stronach.
Wszystkie smaki Suzhou
Pingjiang Road słynie nie tylko ze swojej długiej historii, ale także z jedzenia, które niejednego smakosza może przyprawić o mocniejsze bicie serca.
Jedzenie na Pingjiang Road jest ściśle związane ze starożytną kulturą kulinarną Suzhou.
Najbardziej znana z dań warzywnych i rybnych, kuchnia Suzhou kładzie nacisk na świeże, subtelnie słodkie smaki i wykwintną prezentację. Zwykle zawiera ryby słodkowodne, zwłaszcza węgorze i karpie, które gotuje się na parze. Tradycyjne potrawy obejmują mandaryna, białą rybę gotowaną na parze, tarczę wodną z płatkami jaj, ciastka księżycowe, makaron Fengzhen, makaron Aozao, semen euryales, sajgonki o smaku rybnym, youtunjinjiao (smażoną bułkę gotowaną na parze), owsiankę cukrową, ciasto Jiuniang i wiele innych.
Niektóre z potraw miejscowi przyrządzają na ulicznych stoiskach, w tradycyjnych strojach. Powodzeniem cieszą się też: ciasto osmantusowe, zupa ze sfermentowanych kleistych kulek ryżowych czy kleisty placek ryżowy w bambusowej tubie. W małych sklepikach odwiedzających kuszą pyszne przekąski, takie jak Pan Fried Pork Bun i różnorodne suszone mięsa.
Turystom na długo zapada w pamięć smak wiśniowej wieprzowiny, wolno gotowanej przez kilka godzin, serwowanej w towarzystwie przyprawionych orzeszków ziemnych i twarogu, makaronu Suzhou, lotosu, kasztanów wodnych, bobu smażonego z dymką, konserwowanej musztardy. Spotkajmy się na Pingjiang Road!
źrodło: Silk Road Poland