Z okazji zbliżającej się wizyty państwowej przewodniczącego Chin Xi Jinpinga we Francji, 30 kwietnia, CMG i Ambasada Francji w Chinach połączyły siły, aby uruchomić specjalny program w ramach chińsko-francuskiej wymiany kultur kulinarnych „Peak Food Moment – Chińsko-Francuski Konkurs Szefów Kuchni” łączący smaczne jedzenie z kulturą.

W wydarzeniu tym wzięli udział i wygłosili przemówienia oraz wraz z gośćmi zainaugurowali ten program, Shen Haixiong, wiceminister Wydziału Publicznego KC KPCh i prezes CMG, Bertrand Lortholary, ambasador Francji w Chinach oraz Wu Weishan, dyrektor Narodowego Muzeum Sztuki Pięknych w Chinach.

Shen Haixiong powiedział, że przenikanie się sztuki kulinarnej i kultury jest głęboko wyryte w tradycji Chińczyków i Francuzów. Tym razem uruchomiony specjalny program w ramach chińsko-francuskiej wymiany kultur kulinarnych, rzuca wyzwanie integracji różnych potraw, szukając pochodzenie składników smakowych i interpretując umiejętności kulinarne, a następnie prezentować będzie historię cywilizacji, obyczaje i mądrość kulturową Chin i Francji w różnych podejściach do koloru, aromatu, smaku i kształtu potraw, a wszystko to po to, aby promować więź duchową i bliskość między narodami obu krajów.

Bertrand Lortholary powiedział, że „sztuka kulinarna jest rodzajem dyplomacji w najlepszym wydaniu”, a promowanie kultury kulinalnej Francji i Chin jest bez wątpienia najlepszym sposobem na podkreślenie bliskich więzi między tymi krajami. W 60. rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych między Francją a Chinami oraz Roku Turystyki Chińskiej we Francji, program „Peak Food Moment –  Chińsko-Francuski Konkurs Szefów Kuchni” uruchomiony przez CMG pokaże francusko-chiński dialog w zakresie wymiany kulinarnej i kulturalnej oraz jeszcze bardziej wzmocni długotrwałe więzi w wymianie kulturalnej między obydwoma krajami, poprzez dziedzictwo kulturowe i innowacyjne środki.

źródło: polish.cri.cn