Pierogi cieszą się popularnością w północnej części Chin. Mają one wielowiekową historię, już 1800 lat temu Chińczycy umieli ugotować potrawę z farszem.

Pierogi pojawiły się na chińskich stołach w okresie Wschodniej dynastii Han (I-II w.), a miały zostać wynalezione przez medyka Zhang Zhongjinga. Na początku, pierogi były uważane za danie lecznicze. Wspomniany medyk użył ciasta, aby umieścić w nim zioła lecznicze, pieprz i baraninę. Miało to być lekarstwo, które zapobiegało odmrożeniu uszu. W długim procesie rozwoju, pierogi zyskiwały wiele nazw. W czasach starożytnych mówiono o nich „laowan”, „bianshi”, „jiaoer” i „fenjiao”. W czasie dynastii Qing powstała nazwa „jiaozi”, która przetrwała do dziś.

Pierogi są częścią chińskiej kultury kulinarnej. Wspólne ich spożywanie przez całą rodzinę symbolizuje jedność, a częstowanie nimi gości jest wyrazem szacunku i sympatii. Mówi się, że jeśli cudzoziemiec podczas pobytu w Chinach nie spróbuje pierogów, to można uznać, że w ogólnie nie był on w Chinach.

Podobnie jak w Polsce, chińskie pierogi to potrawa złożona z ciasta wypełnionego najróżniejszymi rodzajami farszu. Zwykle jednak chińskie pierogi są mniejsze i cieńsze niż te polskie. Chińczycy mówią, że pierożki są najsmaczniejszą potrawą. W Chinach spożywanie pierogów jest ściśle związane ze świętami i różnymi uroczystymi spotkaniami. Zwłaszcza z okazji wigilii Święta Wiosny każda rodzina powinna ugotować pierogi. To danie w chińskim domu jest tak samo ważne, jak w Polsce tradycyjny wigilijny karp – nie może go zabraknąć. Zjedzenie pierożków o północy symbolizuje pożegnanie ubiegłego roku i powitanie nowego. Oznacza to również szczęście, ponieważ pierożki wyglądają jak dawne monety chińskie. Jedzenie pierogów ma zapewnić finansowy dostatek rodzinie.

Najczęściej spotykane pierożki w Chinach mają farsz warzywny lub mięsny, mogą być smażone na oleju, gotowane na parze i w wodzie. Ciasto pierożków może mieć różne kolory i przybierać różne kształty, na przykład zwierząt czy kwiatów.

Z potrawą tą związany jest następujący zwyczaj: pierwszy półmisek powinien być podany przodkom, w geście szacunku i wyrażenia tęsknoty za starszym pokoleniem, drugi półmisek musi być złożony bogu ogniska domowego. Dopiero pierożki na trzecim półmisku ucieszą podniebienia zebranych przy stole.

Jak samodzielnie przygotować chińskie pierożki? Oto przepis z farszem z kapusty i mięsa.

Do farszu potrzebne są:

  • kapusta pekińska,
  • mielona wieprzowina,
  • łyżka wódki, łyżeczka imbiru w proszku,
  • pół szklanki drobno posiekanego szczypioru,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • woda (taka sama ilość jak sosu sojowego),
  • sól (do smaku),
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • natka kolendry.

Ciasto: mąka i woda.

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek i stopniowo wlewać wodę, szybkimi ruchami mieszając widelcem aż do powstania jednolitego ciasta. Przykryć miskę z ciastem i odstawić. Włożyć kapustę do wrzącej wody, zblanszować, odcedzić i przełożyć natychmiast do zimnej wody, pozostawić na pół minuty. Odcedzić starannie, odsączyć i drobno posiekać.

Mięso, wódkę, imbir, szczypior, sos sojowy, sól i olej sezamowy dokładnie wymieszać. Dodać kapustę i mieszać przez 2−3 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawić.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać przez 3−4 minuty, podzielić na cztery części. Formować wałki o długości 30 cm, każdy pokroić na równe kawałki, z których należy uformować kulki. Kulki rozwałkować na krążki o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta nakładać płaską łyżkę farszu i zlepić pierożki. Włożyć pierożki do wrzącej wody, pomieszać i czekać aż wypłyną. Gorące pierożki ułożyć na półmisku. Według tradycji chińskiej można wymieszać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, mielony czosnek i inne przyprawy tworząc sos, w którym zanurza się pierożki. Smacznego!